Do not choose fast

Har precis sett dokumentären ”The true cost” som handlar om fast fashion och hur miljön och arbetarna inom modeindustrin får betala för de kläder som vi idag konsumerar. Jag har alltid tänkt mig att det räcker att handla second hand och sälja kläder på Tradera, eller att köpa ett plagg från HM i ull för att vara en hållbar konsument. Och till viss del, är det självklart mer hållbart än att handla en ny klänning innan varje fest, men innerst inne har jag nog vetat att det inte är tillräckligt. Social hållbarhet är fortfarande kraftigt nedsatt och ”skäliga löner” är inte vad det låter. Kläder har aldrig varit billigare och företag får oss att tro att vi får ett rikare liv om vi kan köpa så mycket materiella ting som möjligt.

Som jag skrivit tidigare så älskar jag kläder och tycker det är roligt att uttrycka sig genom dessa. Det är ett sätt att vara kreativ i vardagen och visa vem jag är. Men, jag vet att mitt konsumerande har sina brister och att jag måste lära mig att bara köpa saker som jag faktiskt kommer vilja ha under en mycket lång tid. För det är ju inte kläderna i sig som jag värdesätter, utan friheten att kunna välja vad jag vill förmedla för uttryck just idag. Jag gjorde en liten uträkning och kom fram till att jag handlat 15 nya plagg och 2 accessoarer de senaste 2 månaderna. 12 av plaggen kom från HM/Vero Moda. 2 av plaggen var second hand och kom från Myrorna och Stadsmissionen och 1 plagg var designerplagg. Accessoarerna var två väskor och en kom från Designer och en från Tradera. Totalt har dessa plagg och accessoarer kostat mig 2440:- varav 650:- utgör de 12 plagg som kommer från HM/Vero Moda. Dyraste var designeraccessoaren för 1300:-. Under dessa två månader har jag även sålt 8 plagg och fått in 975:-, vilket ger mig en dryg snittkostnad på 700 kr på kläder och accessoarer per månad.

Jag ska erkänna att jag inte trodde att det var så mycket som 17 nya plagg och accessoarer. Jag hade nog gissat 10. Jag har bestämt mig för att jag ska prova ett experiment. Jag ska spara undan 600:-/per månad i 5 månader och sedan köpa 1 plagg/accessoarer för dessa (3000:-). Underkläder, strumpor och strumpbyxor går bra att köpa nya och om jag absolut känner att jag behöver något så får det övriga bli second hand. Troligt att det fungerar? Ingen aning. Men känner mig mer motiverad efter att ha sett dokumentären. Jag ska försöka värdesätta andra saker än det materiella och jag ska försöka lägga mina pengar på att hälsa på familj och uppleva saker istället.

2017/02/20 at 12:40

En reaktion på “Do not choose fast

  1. Sofia

    Som konsument tänker man inte på hur plaggen i affären är producerade. Det är så synd om den bakomliggande arbetskraften. Alla måste börja tänka på vad de handlar och gärna handla på second hand. Det är bra att du skriver om detta!

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>